Bahrainissa on aivan ihana thai-ravintola, Blue Elephant. Nyt siellä keksittiin järjestää kiinnostuneille kokkikoulu. Ja mehän oltiin heti innokkaina menossa! Ystävämme keräsivät tarvittavan kokoisen porukan ja ilmoittivat meidän kouluun.

29036.jpg

Saimme suorastaan ylenpalttisen vastaanoton! Ensin meille tarjoiltiin alkujuomat ja vähän naposteltavaa, kuivattua kookosta kääräistynä lehdestä tehtyyn kuppiin, ja mausteena mm. chiliä, inkivääriä, pähkinöitä ja sokerilientä. Tulista, makeaa, ja hyvää.

Sitten siirryttiin esittelemään thai-ruuan yleisimpiä raaka-aineita: Valkosipulia, limenlehtiä, galangalia, chiliä, korianterin juuria, sitruunaruohoa, kookosmaitoa, karritahnoja, kalakastiketta, soijakastiketta, osterikastiketta, tamarind-mehua ja palmusokeria. Saimme katsella, tunnustella ja haistella, ja samalla meille annettiin vinkkejä siihen, mistä näitä aineita kannattaa Bahrainissa metsästää. Adliyassa on kuulemma thai-market, josta pitäisi näitä hyvin löytyä. Tosin monia näistä löytyy ihan perusmarketeistakin täällä.

29038.jpg

Mmmm, mitkä tuoksut alkoivat leijua nenään, kun kokki sytytti kaasuliekin ja ryhtyi kokkaamaan. Kuvassa syntyy Pad Thai -nimistä katkarapunuudelia, sen lisäksi meille näytettiin, miten kokataan Som Tam -papaijasalaattia, Tom Yam Koong -katkarapukeittoa ja Paneang Kai -kanakarria. Ja aina kun yksi ruokalaji oli valmis, hyökkäsimme lusikoiden kimppuun ja saimme maistaa! Ah!

29039.jpg

Ihanaa oli innokkuus, millä kaikki tämä tapahtui. Kolme miestä, välillä puhumassa yhtäaikaa, toistensa suuhun. Mutta innokasta oli yleisökin. Porukassa oli muutama, joilla oli paljon kokemusta thairuuasta, ja he osasivat esittää hyviä kysymyksiä. Matkan varrella saimme monta hyvää vinkkiä, millä saada ruoka onnistumaan. Esimerkiksi karritahnan kanssa pitää olla varovainen, ettei se pala, limemehu lisätään ruokaan ihan viimeiseksi, sillä jos se on liedellä liian pitkään, ruuasta tulee kitkerää. Limelehti laitettiin ruokaan ilman ruotoa, ja porkkanoista saa kukan näköisiä jos on oikein taitava...

Lopuksi saimme istua pöytään, ja meille tarjoiltiin annokset kaikkea aikaisemmin kokattua. Ja päälle jäätelöä! Namnamnam! Kanakarri oli mun lemppari ja katkarapunuudeli tuli hyvänä kakkosena.

Ikään kuin tässä ei olisi ollut jo tarpeeksi, saimme mukaan vielä ruokien reseptit, korillisen mausteita, joita ruuissa käytettiin, sekä Blue Elephant -esiliinat ja orkideanoksat. Ja jotta mellä olisi oikein paljon syytä ylpeillä, saimme vielä hienot todistukset! Seuraava etappi olisi sitten Bankokissa sijaitseva kokkikoulu, jossa voi opiskella maisteriksi saakka, ja jossa päivä aloitetaan hakemalla tarvikkeet torilta.

29040.jpg

Nyt pieni mainos: Blue Elephant -ravintoloita on ympäri maailmaa, Köpiksessä ja Lontoossa esimerkiksi. Kannattaa kokeilla!