Kiertelin tuossa pari päivää sitten makutuomarina asuntomarkkinoilla. Uunituoreet bahrainilaistuneet suomalaiset etsivät asuntoa. Meitä kierrätti puhelias kiiwi, elikkäs uusi-seelantilainen kiinteistövälittäjä. Ja kun sanon kierrätti, tarkoitan että pyöritti, elikkäs sekoitti päämme. Mentiin meinaan niin monen mutkan kautta pikkuteitä, että meikäläinen tipahti kartalta heti kättelyssä.

Sijainnista viis, tärkeintä oli että päästiin nuuskimaan saaren asuntotarjontaa. Minä en silloin aikoinaan kierrosta päässyt tekemään, T hoiti kaiken puolestani ja minä sain vain astua sisään ja nauttia toisen työn hedelmistä. Joten oli kivaa päästä kiertelemään! Osa asunnoista oli valtavia taloja, luksustasoa, osa, varsinkin vanhemmat talot, olivat vähemmän kivoja. Aika nopeasti joukosta erottuivat jyvät akanoista. Voiton vei vissiin viimeksi se, jossa oli suht iso ja vihreä puutarha ja talokin näytti mukavan kodikkaalta.

Meilläkin on suunnitelmissa jossain vaiheessa muuttaa tästä asunnosta compoundiin, eli jollekin rivitalo/omakotitaloalueelle. Compoundit ovat erillisiä, aidattuja alueita, joissa on siis oma talo, pieni puutarha ja niiden lisäksi käytössä yhteistilat. Yhteistiloissa on yleensä aina uima-allas, ehkä pieni allastalo, jossa voi pitää vaikka pieniä pirskeitä, ja joitain näistä: tenniskenttä, kuntosali, höyrysauna, lasten leikkipuisto. Vanhat compoundit ovat siitä kivoja, että niissä on yleensä isot, vihreät pihat. Uusissa compundeissa on hienot, uutuuttaan kiiltävät lukaalit, mutta pihaa tuskin nimeksi. Suomalaisena sitä osaa arvostaa vihreää, isoa puutarhaa! Joten asumismukavuudestakin voi olla jopa valmis siinä tapauksessa tinkimään, jos piha on kiva.

Compundit ovat yleensä kalustamattomia, ja niihin pitää erikseen tehdä sähkö- ja nettisopimukset. Siivoojastakin pitää erikseen maksaa, ja varsinkin moni lapsiperheistä palkkaa kokopäiväisen taloudenhoitajan, joka siivoaa, kokkaa ja hoitaa lapsia. Me tuskin sellaista palkkaamme, sen sijaan yritämme saada jonkun käymään meillä parina päivänä viikossa tekemässä perussiivon. Ihan niinkuin nytkin.