Olen monena päivänä kuullut varsinkin Saarissa liikkuessani kovaäänisistä kuuluvaa paatoksellista arabiankielistä molotusta. Välillä julistuksen seassa kuuluu rytmikkäästi paukuttavien rumpujen ääni, ja välillä siihen yhtyy huutajien kuoro.

Tämänpäiväinen huutokuoro kuulosti aivan siltä kuin käynnissä olisi kiihkeä jääkiekko-ottelu, ja Mertaranta huutaisi kopissaan keuhkonsa pihalle yleisön säestäessä. Ihan sekopäistä touhua, jännä kuunnella sivusta kun toiset lietsovat itsensä kiihkon valtaan, mutta itse ei ymmärrä yhtään mistä on kyse.

Luultavasti kyseessä ei ollut Tanskan vastainen mielenosoitus, tosin sekin se ihan hyvin saattoi olla. Mutta todennäköisemmin se liittyi muslimien käynnissä olevaan uskonnolliseen juhlaan. Nyt on ilmeisesti monen muslimin tärkeä juhlakausi, ja tänään, huomenna ja ylihuomenna on yleinen vapaa (luulin ensin että vapaapäiviä on vain yksi, mutta niitä onkin kolme). Juhlintaan liittyy ilmeisesti ainakin joillakin myös itsensä ruoskintaa, joten hillitöntä menoa olisi tiedossa, jos vain pääsisi katsomaan. Tosin en ole ihan varma haluaisinko edes nähdä.

Pitäisi varmaan nauhoittaa sitä meteliä joskus, sitä ei meinaan usko ennen kuin kuulee, että millaista se todellakin on. Päivittäisiin rukouskutsuihin on jo täällä tottunut, mutta tämä on jotain aivan muuta. Minulle tulee siitä mieleen jääkiekko-ottelun lisäksi alkuasukkaiden tanssi, nuotiolla porisevan padan ääressä, padan jossa porisee joku onneton valkonaama...