Eilisen "analyysikävelyn" yksi aihe oli se, miten Bahrain on miesten maailma. Kävelyretkemme aikana olimme ainoat näkyvissä olevat naispuoliset henkilöt, jos autoja ajavia naisia ei lasketa mukaan. Kaikki jotka olivat jalkaisin liikkeellä, olivat miehiä, liikkeiden myyjät olivat miehiä, eli olimme totaalisesti vähemmistössä. Ja tämä on usein tilanne lähistön pikkukujilla kävellessä, eilinen ei ollut poikkeus. (Siksi ei usein tule yksin lähistöllä käveltyäkään. Ei sillä, että pelkäisin itselleni tapahtuvan jotain, vaan naisena saamani huomio ei vaan tunnu mukavalta)

Tänään mietimme puhelimessa toisen ystäväni kanssa, voimmeko mennä yhteen kahvilaan, koska ystäväni oli siellä nähnyt aikaisemmin vain miehiä. Suunnittelemme huomiseksi opintopiirimme kanssa ekskursiota kahvilaan (ja aiomme hoitaa tilauksemme arabiaksi, iik), ja kaivelimme muistimme varastoista kahviloita, joissa saisi arabiankielistä palvelua. (Suurimmassa osassa liikkeitä ja kahviloita kun asiakaspalvelijoina on siirtotyöläisiä kaukoidästä, jotka puhuvat yleensä vain englantia). Ystäväni mieleen tuli tämä yksi kahvila, mutta koska hän oli nähnyt siellä asiakkaina vain miehiä, mietimme että mukavasta rupatteluhetkestä naisten kesken tulee helposti vain nolo ja vaivaantunut, jos meitä katsotaan kuin olisimme muukalaisia ulkoavaruudesta vain siksi, että olemme naisia.

Ystäväni soitti minulle äsken, sillä hän oli autossa parkissa kyseisen kahvilan edessä odottamassa, että hänen miehensä hoitaa viereisessä kaupassa jotain asiaa. Siinä odottaessaan hän oli nähnyt, miten kahvilaan oli astunut naispuolinen henkilö, joten ystäväni saattoi onnellisena ilmoittaa, että ei huolta, naisetkin näköjään ovat tervetulleita! :-)

Huvittavaa, miten täällä joutuu joskus miettimään ihan kummallisia asioita. Ja toisaalta sitä usein murehtii ihan turhaan, kun yrittää olla varovainen ja käyttäytyä paikallisten tapojen mukaisesti. Todennäköisesti moiset murheet ovat ihan turhia, sitä on vain liian nopea tulkitsemaan tilanteita omien ennakkokäsitysten mukaisesti. Mutta toisaalta: tulkitsi sitä tilanteita väärin tai ei, mieluummin vietän rentouttavan kahvihetken ystävieni seurassa viihtyisässä kahvilassa, kuin että mietin koko ajan olenko tullut väärään paikkaan ja tyypilliseen suomalaiseen tapaan murehdin mitä muut minusta ajattelevat.