Käytiin äsken allekirjoittamassa vuokrasopimus. Oikein kunkun kuvan koristamalle paperille. Ilmeisesti paperi ei ole virallinen, ellei siinä ole kuninkaan kuvaa... Tai jotain, whatever...

75684.jpg

Asunnon vuokraamiseen liittyy täällä muutamia juttuja. Täysin kalustamattomassa asunnossa on verhot, ei muuta. Semi-furnished asunto sisältää jääkaapin, lieden ja pesukoneen, joskus myös kuivurin ja astianpesukoneen. Kalustettu asunto sitten taas kaiken tilpehöörin huonekaluista haarukoihin, veitsiin ja lakanoihin asti. Kerrostaloasunnot ovat yleensä kalustettuja, kuten olen aikaisemminkin kertonut. Villat ovat yleensä kalustamattomia tai semi-furnished, tosin täysin kalustettujakin saa, usein sadan dinaarin lisähintaan.

Asunnon vuokran lisäksi maksetaan sähköstä ja vedestä, ehkä noin 50 dinaaria kuukaudessa. Sähkölaskun yhteydessä maksetaan vero, joka on 10% vuokrasta. Yleinen käytäntö kuitenkin on, että vuokra määritellään vuokrasopimuksessa todellista alhaisemmaksi, ja ylijäämä määritellään "kalustemaksuksi" tai joksikin, jotta verosta saadaan alhaisempi. Landlordista riippuu, miten alas tämä voidaan määritellä.

Lisäksi nykyaikaiseen talouteen kuuluu nettiyhteys, ja koska Batelco on tällä hetkellä ainut palveluntarjoaja, hinnat ovat hirmuisia. 512kbs:n yhteydestä saa pulittaa 50BD, eli sata euroa. 256kbs maksaa 40 dinaaria. Huhu tosin kertoo, että kilpailua on tulossa ja Batelco olisi sen vuoksi tiputtamassa hintojaan. Toivottavasti.

Näiden lisäksi voi kukkaronnyörejään hellittää vielä vaikka siivoojalle, autonpesijälle ja puutarhurille.