Viitaten edelliseen kirjoitukseeni, tuntuu että elämä Bahrainissa muutenkin pyörii samojen asioiden ympärillä. Koko sen ajan kun olen asunut täällä, lehdet ovat pursunneet traagisia tarinoita hyväksikäytetyistä ja pahoinpidellyistä kotiapulaisista, ja karmeissa olosuhteissa työskentelevistä rakennustyöläisistä. Raportteja karmeuksista saa lukea joka päivä lehdestä, eivätkä asiat muutu miksikään. En viitsi edes laittaa linkkiä mihinkään lehtijuttuun, käytännöllisesti katsoen lukee sitten minkä tahansa päivän Gulf Daily Newsiä tai Bahrain Tribunea, esimerkkejä löytyy.

Sri Lankalaisia on Bahrainissa tuhansittain, mutta täällä ei ole maan lähetystöä, vain klubi, jossa päivystää silloin tällöin joku ylityöllistetty virkailija, joka hoitaa viisumijuttuja ja muuta paperisotaa. Intialaisilla ja filippiiniläisillä on ainakin päällepäin asiat vähän paremmin, Intia muistaakseni joku aika sitten laittoi ukaasin, että maan kansalaisille pitää maksaa tietty minimipalkka ja uhottiin, että työsopimuksia valvotaan jne. jne. Näyttää kuitenkin siltä, että uhoamisella ei ole ollut käytännössä juuri mitään vaikutusta.

Taannoin täällä paloi rakennustyöläisten asuttama asuinrakennus, johon oli ahdettu pari sataa työntekijää erittäin ankeisiin oloihin. 16 ihmistä kuoli tulipalossa, ja siitä uutisoitiin maailmallakin. Nyt tulipalossa pelastuneet lakkoilevat ja yrittävät saada parannuksia elin- ja työolosuhteisiinsa. Samaten lakkoilee toinen rakennustyöläisporukka, joilta oli tässä helteessä sähköt ja vesi katki kuukauden. Muutenkin talo, jossa he asuvat, on kuin läävä. Eikä mikään taho suostu ottamaan vastuuta, eivät talojen omistajat, työnantajat, ministerit, eivätkä virkamiehet.

Tämän tulipalojutun tiimoilta ministerit pistivät alulle tarkastukset, joissa käydään läpi siirtotyöläisten asuinrakennuksia. Heillä on valtuudet sulkea asuinkelvottomaksi katsomansa leirit. Mutta jotenkin olen silti skeptinen, että mitään radikaalia tapahtuu. Niin kauan kun on mahdollista palkata työvoimaa surkeilla ehdoilla, mikään ei tule muuttumaan. Sinänsä on tietysti hyvä, että edes jotain tehdään, ja kovasti on puhetta siitä, että työlakeja muutetaan ja työluvan saantia vaikeutetaan. Työhön saa palkata ulkomaalaisen vasta, jos ensin varmistutaan siitä, että siihen ei ole saatavilla bahrainilaista työntekijää.

Niinpä niin.