Autoihin liittyy täällä kummallinen ilmiö, joka on ihmetyttänyt minua alusta saakka.

Kun ostat upouuden auton, istuimet on päällystetty suojaavalla muovikerroksella. Siinä ei ole mitään kummallista. Kummallista on, että täkäläiset rakastavat suojuksia niin paljon, että eivät ota niitä pois. Niinpä he matkustavat tässä kuumassa ilmastossa, istuen hiostavien muovien päällä. En ymmärrä!

Toki muovit suojaavat auton kangasosia joka paikassa pöllyävältä hienonhienolta hiekalta. Halvemmissa autoissa on ajaessa usein pakko pitää ikkunoita auki, koska ilmastointi ei ole kovin tehokas. Hiekka siis pääsee todellakin joka paikkaan. Mutta. Näen jatkuvasti paljon uusia, hienoja ja kalliita autoja muovikääreissään, joissa ilmastointi takuulla riittää viilentämään auton pahimmillakin helteillä. Ikkunoita ei siis tarvitse pitää auki, eikä penkkejäkään tarvitse suojella. Ja näillä kalliilla autolla ajavilla herroilla on takuuvarmasti apuna ahkera intialainen joka päivä pesemässä ja puunaamassa pölyjä pois, niin kuin täällä tapana on.

Muru kävi pesettämässä halvan työmatka-autonsa eilen. Auto pestiin yltä ja päältä, penkitkin jopa ruuvattiin irti, jotta imurin kanssa päästiin joka paikkaan. Huvittavaa siinä oli se, että samaan hintaan autoon sai uudet muovikääreet! Muoveissa on nyt niin penkit, vaihdekeppi, käsijarrun kahva kuin aurinkoläpätkin. Ihme kun ei rattiakin oltu kääritty muoviin. Hetken autolla ajeltuamme totesimme, että ajomukavuuden kannalta taitaa olla parempi, että revimme uudet hienot kääreet pois ainakin etupenkeistä. Vaihdekeppi ja käsijarru menettivät suojuksensa jo ennen auton käynnistämistä.

144829.jpg

Ai niin, muovivillitys ei koske pelkästään autoja. Täällä on pienimmissäkin putiikeissa aina liikkeen perällä toimistopöytä, jonka takana istuu vetelän näköinen mies pyörittelemässä peukaloita, ja pöydän edessä tuolit asiakkaita varten. Useassa liikkeessä olen nähnyt tuoleja, joissa on vielä uskollisesti muovit päällä, enemmän tai vähemmän ehjinä.

Joku taika muoveissa on pakko olla, kun niitä niin rakastetaan.

p.s. Kyllä nyt auto kiiltää!
144830.jpg