Tulipa tässä tehtyä pieni ekskursio paikalliseen sairaalaan. Itsellä ei mitään hätää, eikä periaatteessa kellään muullakaan, vain semmoista pientä huolenpidon ja vahvistuksen tarvetta lähipiirissä. (Ei siis mitenkään syytä huoleen, kaikki on hyvin.)

Tuli vähän sellainen toisaalta-toisaalta -olo. Toisaalta tuli ikävä suomalaista sairaalajärjestelmää, missä kiireestä huolimatta tietyt asiat hoituvat automaattisesti ja pinnistelemättä. Toisaalta täältä löytyy sellaisia plussapuolia mitä Suomessa ei tavallinen tallaaja osakseen saa.

Ensin tutustuttiin julkiseen sairaalaan, missä päivystysosasto oli pienimuotoisessa kaaoksessa. Silti kaikki toimi ja kukin sai hoitoa ennen pitkää. Hassua muuten käydä paikassa joka on niin ilmiselvästi naisten valtakuntaa. Joka puolella hyöri naisia ja lapsia, ja miehet, joilla on täällä yleensä näkyvin rooli, olivat selvästi statistin asemassa. Tosin lääkärit olivat pääasiassa miehiä.

Vaikka hoito oli muuten ammattitaitoista, meille yllätys oli se, että potilaan seurana olisi pitänyt jatkuvasti olla joku perheenjäsen. "Kun eihän meillä hoitajilla todellakaan ole koko aikaa olla tässä vieressä vahtimassa". Eivät oikein pystyneet vakuuttamaan että hoito on öisinkin tasokasta. Ihan kylmiltään, valmistautumatta, emme pystyneet ketään sinne yöksi järjestämään (eikä kukaan vapaaehtoisesti siihen isoon vetoiseen huoneeseen olisi halunnut yöksi jäädäkään nuokkumaan nojatuoliin), joten päädyimme vaihtamaan yksityissairaalaan.

Sieltä järjestyikin sitten yksityishuone, jossa tosin myöskin piti erinäisten seikkojen vuoksi olla joku omainen mukana jatkuvasti, mutta hänelle sitten olikin oma sänky. Ja hoitajat huolehtivat potilaan hoidon. Muutenkin vastaanotto oli vähän eri tasoa kuin julkisessa sairaalassa, mikä on tietysti ymmärrettävää, onhan kysymyksessä yksityinen laitos. Mistä tietysti maksetaan suolaisia hintoja. Mutta sepä ei haittaa, vakuutuksen myötä kustannuksista on huolehdittu. Pienten käytännön järjestelyiden jälkeen "vahtivuorot" saatiin sovittua.

Pitkä ilta takana, mutta kaikki hyvin kuitenkin. Mukava tietää, että mitä ikinä tapahtuukaan, ainakin terveydenhuolto pelaa niinkuin pitääkin.