Ensin sateet ja tulvat saivat Bahrainin kaaokseen, mutta sitten lusikkansa soppaan iskivät myös ihmiset itse. Täällä on ollut viime viikkoina kovimmat sateet vuosikymmeniin, ja koska vanhimmilla asuinalueilla ei ole sadevesikaivoja, pahimmassa tapauksessa tulvavedet ovat saaneet viemärit tulvimaan. Kaduilla on sitten lillunut likavesi, joka on usein vyörynyt taloihin sisälle asti.

Autoilijat eivät ole tottuneet sateisiin eivätkä märkiin teihin, joten moni kuski vähentää nopeuttaan matelulukemiin, laittaa varoitukseksi hätävilkut päälle ja väistelee lätäköitä kiilaillen kaistalta toiselle. Kolareitahan siitä syntyy.

Niin kuin säässä ei olisi tarpeeksi... Eilen kiitimme onneamme ystäväni kanssa. Oltiin palailemassa jouluostoksilta, kun liikenne yhtäkkiä pysähtyi lähes täysin. Olen joskus onnistunut kuluttamaan samalla pätkällä lähes tunnin samanlaisessa jumituksessa, joten osasin pelätä pahinta. Ryhdyimme arvailemaan pysähdyksen syytä, korkein veikkaus oli mielenosoitus jossain ja sen vuoksi suljettu tie. Arvailumme saivat vahvistusta kun näimme mustia lippuja kantavia ihmisiä kävelemässä hiljalleen ruuhkan syntypaikan suunnalta. Liikenne mateli hiljalleen eteenpäin, ihmiset jopa pysyivät suht rauhallisina (tällä kertaa ei autontorvikonserttia). Päästyämme Burgerland-roundaboutin ohi tajusimme, että vastakkainen liikenne oli kokonaan poikki, tie suljettu. Tiellä oli autojen sijaan satoja ihmisiä rukoilemassa, ja tien varret oli koristeltu mustin kankain ja lipuin.

Syy miksi olimme liikennekaaoksen keskellä onnellisia oli se, että todennäköisesti hetken päästä olisivat sulkeneet koko liikenteen, vaikka poliisi olikin liikennettä "ohjaamassa". Takapenkillä väsynyt pikkupoika kaipasi kipeästi kotiin ja syliin, eikä kotiin pääsy tullut yhtään liian aikaisin. Pääsimme siis loppujen lopuksi aika vähällä.

Mietimme ensin, että joukkokokoontuminen johtui hajin, pyhiinvaelluksen, alkamisesta. Tämänaamuisesta lehdestä kuitenkin luin, että paikalla todennäköisesti vietettiin shiiojen tärkeän yhteiskunnallisen ja uskonnollisen johtajan hautajaisia.