Hassua, miten pienet ja arkiset asiat voivat olla täällä niin erilaisia. Täyttelin tässä eräänä päivänä siivoustarvikevarastoamme, ja jäin miettimään asiaa.

Otetaan nyt esimerkiksi pyykinpesuaineet. Nämä täällä eivät ole kuulleetkaan tiivisteistä. Pesuaineet myydään jättipakkauksissa, samanlaisissa kuin Suomessa silloin, kun olin lapsi. En yksinkertaisesti pysty annostelemaan pesuainetta niin paljon kuin mitä paketissa käsketään, joten todennäköisesti käytän pesuainetta täällä liian vähän. Sama pätee huuhteluaineeseen: pullot ovat hervottoman kokoisia. Pyykinpesuaineita ei myöskään löydy värilliselle ja valkoiselle pyykille erikseen, vaan kaikkeen pyykkiin käytetään samaa tavaraa. Nestemäisiä valkaisuaineita kauppojen hyllyiltä löytyy kyllä pitkä rivi.

Olen myös yrittänyt etsiä tolun tapaista yleispuhdistusainetta, mutta en ole vielä löytänyt. Muuten kyllä täältä löytyy aika lailla samat merkit kuin Suomessakin (muskelimiehestä keijukaisiin).

Maitohyllyllä minulla menee sormi suuhun erilaisten kermojen kanssa. Osa kermoista myydään lämpimässä, ovat siis kestotavaraa. Kylmässä on tarjolla paksua breakfast creamia, joka minun suuhuni maistuu hieman makealta. Sitten löytyy single creamia ja double-sellaista. Kuohukermaa saa monelta eri tuottajalta. Sekä double creamin ja kuohukerman kanssa minulle käy aina niin, että painaessani lusikkaa purkin pintaan kerääntyneen paksun kerroksen läpi, onnistun purskauttamaan alla olevan nesteen ympäri keittiötä. En koskaan opi. Vähälaktoosisista tuotteista täällä ei olla varmaan kuultukaan, eikä vähärasvaisiakaan maitotuotteita ihan kauheasti ole.

Rasvatonta maitoa ja jugurttia kyllä löytyy, onneksi. Jugurtteja täällä rakastetaan. Valtaosa on maustamatonta. Tavallisten jugurttien lisäksi on tarjolla paikallisia erikoisuuksia. Leivän päälle levitetään paksua tuorejuuston kaltaista jugurttia labnehia, ja pulloissa myydään juotavaa jugurttia labania.

Riisiä myydään säkeittäin. Pieniriisisten perheiden (kuten meidän) onneksi myös kilon pakkauksia myydään. Ruokaöljyä myydään tynnyreissä. No ei aivan, pulloissa, mutta koon kanssa ei pihtailla. Jostain syystä täällä myydään myös paljon maitojauhetta. Mihinkähän sitä käytetään? En muista ruokaohjeissa maitojauhetta juuri nähneeni.

Voitte vain kuvitella, miltä ostoskärryt näyttävät, kun kiikutan niitä autolle ostosreissun jälkeen. Kun yhdistää nämä mielettömän isot pakkaukset ja paikallisen tavan pakata jokainen tavara eri muovikassiin...