Jossain vaiheessa olen kirjoittanut talonrakennusprojektista, joka kohtasi yllättäviä pulmia. Tämänpäiväisessä lehdessä aiheesta puhuttiin taas.

Muharraqissa rakennetaan vanhojen talojen keskelle kerrostaloa (tai voi niitä olla useampiakin, tarina ei kerro). Tästä vanhat asukkaat ovat erittäin käärmeissään, sillä vanhoja taloja korkeammalle nousevat kerrostalot antavat makoisat näköalat suoraan vanhojen talojen pihoihin! Tästä on jo nyt syntynyt suuria ongelmia, sillä uusia taloja rakentavat rakennustyöläiset tuijottelevat korkeuksista häpeämättä alhaalla kulkevia naisia ja tekevät säädyttömiä eleitä.

Muharraq on aluetta, josta löytyy vielä paljon perinteiseen tapaan rakennettuja bahrainilaisia taloja. Niissä on keskellä sisäpiha, ja ympärillä kiertävät varsinaiset huoneet. Päästäkseen huoneesta toiseen pitää kulkea sisäpihan kautta.

Tässä tilanteessa, kun viereisistä kerrostaloista päästään kurkkimaan suoraan talojen "olohuoneisiin", syntyy Bahrainin kaltaisessa maassa ongelmia. Naiset kun eivät voi näyttäytyä vieraille miehille ilman abayaa ja pään peittävää hijabia. Heidän pitää siis omassa kodissaankin sonnustautua mustiin kaapuihinsa voidakseen kulkea esimerkiksi keittiöstä makuuhuoneeseen ja takaisin.

Ongelma on pyritty ratkomaan sillä, että valmistellaan lakia, joka määräisi nyt rakennettaviin kerrostaloihin asennettavaksi yksisuuntaiset ikkunat, joista ei näe ulos! Se tietty toimisi tehokkaana tuijottelun esteenä. Muistaakseni kirjoitin tästä viimeksi jo useita kuukausia sitten, ja paikalliseen tapaan asiat etenevät hitaasti. Laki on siis edelleen valmisteluvaiheessa, tosin näyttävät talotkin vielä olevan rakennusvaiheessa... Osapuolet ovat täydessä riidassa keskenään, saapa nähdä miten kaikki päättyy. Kerrostaloihin ei kuulemma vedetä sähköjä ennen kuin yksisuuntaiset ikkunat asennetaan.

Ensimmäisen kerran juttua lukiessani en voinut uskoa silmiäni. Uskomattomalta se tuntuu vieläkin, mutta ymmärrän jupakan nyt vähän paremmin kun luin, että talot ovat tosiaan sellaisia vanhantyyppisiä, joissa on avoin pihan keskellä.

Oliskohan parempi etukäteissuunnittelu auttanut asiaa, eli että ei alun perinkään olisi alettu rakentamaan korkeita taloja tällaiseen ympäristöön?