Bahrainissa tapahtuu liikenneonnettomuus 2,5 minuutin välein. Näin kertoo lehti. Tarttis varmaan tehdä jotain, miettivät, ja laativat uuden lakiesityksen:

Punaisia päin ajaminen: jopa 6kk vankilaa ja/tai 50-500 dinaarin sakot. Jos punaisia päin ajaminen johtaa jonkun loukkaantumiseen, kuolemaan tai julkisen omaisuuden rikkoutumiseen: 3-12kk vankilaa ja/tai 1000-3000 dinaaria sakkoja.

Enintään 10 prosentin ylinopeus: 1-6kk vankilaa ja/ tai 100-500 dinaarin sakot. Yli kymmenen prosentin ylinopeus: 2-12kk vankilaa ja/tai 200-1000 dinaaria sakkoja. Jos ylinopeus aiheuttaa kuoleman, vamman tai julkisen omaisuuden rikkoutumiseen: 1-3vuotta vankilaa ja 1000-3000 dinaarin sakot.

Päihteiden vaikutuksen alaisena ajamiselle on asetettu nollatoleranssi. Ei ole olemassa virallista promillerajaa, sillä mikään päihtymyksen aste ei ole virallisesti hyväksyttävä. Tilanteen arviointi jää paikalla olevan liikennepoliisin tehtäväksi. Jos katsotaan henkilön ajaneen päihteiden vaikutuksen alaisena, rangaistuksena voi olla 1kk-1v vankilaa ja/tai 500-1000 dinaarin sakot. Jos aiheuttaa onnettomuuden päihtyneenä, rangaistuksena voi olla 2kk-2v vankilaa ja/tai 1000-2000 dinaarin sakot.

Lisäksi lakiesitys koskee ajokortitta ajoa ja katsastamattomalla autolla ajamista.

Hmmm. Inhottavaa olla skeptinen, mutta olen silti. Tietysti on hyvä, että sakkojen alarajoja on korotettu. Kuulin äskettäin tarinan, miten mies oli ajanut 80 alueella sataakuuttakymppiä, ja saanut oliko se nyt 20 dinaarin sakot. Tämän uuden lakiesityksen mukaan minimi olisi 200. Humalassa autoa ajaneista olen kuullut myös mielenkiintoisia juttuja. Mutta kun sakkoja antava liikennepoliisi on täällä nykyisellään niin harvinainen näky, että se saa minut epäilemään, että mahtaako mikään muuttua. (Sakottavien poliisien ilmestyminen katukuvaan johtaa yleensä lehtien mielipideosastoilla kiitosten ja kirousten tulvaan.) Taitavat poliisit olla entistä varovaisempia pysäyttämään ihmisiä, kun kuulemma nytkin saattavat saada turpaansa jos uskaltavat puuttua ihmisten ajamiseen. Miten sitten nyt, kun tiedossa olisi normaalin viiden dinaarin ylinopeussakon sijaan vähän isompi lasku...

Liikennepoliisit kun yleensä täällä osallistuvat vain liikenteen sekoittamiseen. Jos poliisi ilmestyy risteykseen ohjaamaan liikennettä, on todennäköisesti odotettavissa entistä suurempia ruuhkia.