Onneksi vuosi ei sentään ihan pelkästään suruun päättynyt. Olipahan hauska uudenvuodenaatto! Vähän liiankin hauska, seuraukset sai kärsiä tänään. No, enpähän ollut ainut kalpea, oli meitä muitakin.

Tänään, kun ei ole kerta muuhun kyennyt, on ollut aikaa tuumailuun. Pohdimme ystäviemme kanssa miten hyvä on olla suomalainen. Niinkuin eräs hyvin totesi "suomalaisena olo on väljää". Saa aika itsenäisesti päättää miten on ja mitä tekee, ei ole liian tiukkoja sosiaalisia normeja jonka  mukaan pitäisi elämänsä elää. Suomalaisena on hyvä olla.

Ulkonäköpaineita on toki meilläkin, mutta aika vähän suhteessa moneen muuhun kulttuuriin. Olemme usein keskustelleet suomalaisesta saunakulttuurista, joka on opettanut meille mutkattoman suhtautumisen alastomuuteen ja omaan kroppaan. On muuten jännä juttu, millaisia reaktioita saa kun puhuu ulkomaalaisille saunasta. Kaikki juuttuvat ajatukseen alastomuudesta ja kauhistelevat. Tyyliin että en minä aikanaan pystyisi olemaan alasti muiden nähden. On vaikea selittää sitä, että saunassa alastomuus ei ole "se juttu", saunomisen ydin on ihan muualla.

Mutta ettei vain suomalaisuuden ylistämiseen juututtaisi, puhuttiin myös ulkomailla asumisesta. Matkailu avartaa, niin sanotaan. Kieltämättä vuodenkin oleskelu ulkomailla avaa silmät aika lailla, ja esimerkiksi me olemme oppineet paljon islamilaisesta kulttuurista. Monet ennakkoluulot ovat kaikonneet, mutta tietyllä tapaa on tullut toisia ehkä tilalle. Nyt kun ystäväperheemme on palaamassa Suomeen, olemme miettineet sitä mitä tulee eteen kun pitää taas sopeutua suomalaiseen elämänmenoon. Ja sitä miten täällä asuessa ehkä ihan parasta on se, miten hyviä ja läheisiä ystäviä on onnistunut saamaan, ja miten paljon ystäville on täällä aikaa. Ihan eri tavalla kuin Suomessa, missä kaikkien kalenterit on niin täynnä, että ystävien tapaamiselle pitää erikseen varata aika. Tietysti se mikä täällä jää puuttumaan, on perhe ja sukulaiset. Ystävät toimivat hyvänä korvikkeena, onneksi.

Kiitos kaikille ystäville, lähellä ja kaukana, ihanaa että olette olemassa!