Juttelin tuossa yksi päivä meillä siivoamassa käyvän sri lankalaisen naisen kanssa naisen elämästä Sri Lankassa.

Ensinnäkin Sri Lankassa on tarkka kastijärjestelmä. Hän kertoi, miten sukunimestä voi jo päätellä mihin kastiin kukakin kuuluu. Alempaan kastiin kuuluvien kanssa ei istuta samassa pöydässä, eikä heille tarjota kunnon istuinta, vaan he saavat istua jakkaralla. Itsensä hän määritteli kuuluvaksi, ei ymmärtääkseni ihan alimpaan kastiin, vaan oliko se sitä seuraavaan, ja oman kastinsa hierarkiassa korkealle (kuulosti siltä, että hän todella tarkkaan tietää asemansa). Alempaan kastiin kuuluvat puhuttelevat häntä "noonaksi", mikä on käsittääkseni "madam"ia vastaava ilmaisu. Alimpaan kastiin kuuluvat esimerkiksi kylän pyykinpesijät, jotka ennen hakivat taloista pyykit pestäväksi. Kastijärjestelmä on kuitenkin vähän muuttunut, sillä nykyään pyykinpesijäsuvuistakin valmistuu lääkäreitä ja lakimiehiä. Niinpä pyykinpesijöitäkään ei enää ole yhtä paljon kuin ennen ja perheet joutuvat pesemään pyykkinsä itse.

Mutta siitä naisen elämästä. Hän kertoi miten silloin kun hän sai ensimmäiset kuukautisensa, yksi kylän pyykinpesijänaisista tuli pesemään hänet, ja hänen piti viettää pari päivää yksin sisällä istuen. Perhe kävi jakamassa koko kylän väelle kutsukortit, ja sitten pidettiin ruokajuhlat, koska hänestä oli tullut nainen. Enää ei kuulemma ole niin yleistä, että kuukautisten alkua juhlittaisiin, ja koska kylällä ei enää ole pyykinpesijöitä, nuoren naisen pesee usein oma äiti. Näin hänkin oli tehnyt oman tyttärensä kanssa.

Naimattoman naisen ei ole soveliasta olla miehen kanssa. Hänenkin hääyönsä jälkeen äiti ja anoppi olivat tulleet tarkistamaan lakanat. Hän kertoi tämän tavan johtuvan siitä, että jos nainen on miehen kanssa ennen avioliittoa, hän pettää helpommin aviomiestään, koska ei ole enää "ujo". Muiden miesten mukaan on valmiimpi lähtemään, kun ei tarvitse enää jännittää miten kaikki sujuu.

Tuumasin hänelle, että meikäläisen kulttuurissa on aika lailla erilaista. Kuukautiset ym. on aika lailla jokaisen yksityisasia, joista ei kylällä huudella. Hassulta ajatukselta tuntuu että äiti olisi järjestänyt juhlat koko kylälle silloin aikoinaan, vielä oikein kutsukorttien kera!

Voi meitä naisia.