Tänä iltana kokoontuu jälleen kerran paneeli varmistamaan, että uusi kuu näkyy taivaalla. Mikä merkitsee sitä, että ramadan alkaa huomenna. Mikä puolestaan merkitsee sitä, että kuukauden verran elämä on taas vähän toisenlaista. Monet kaupat ovat kiinni koko iltapäivän, mutta auki sitten taas pitkälle yöhön, kaikki kahvilat ja ravintolat sulkevat ovensa valoisaksi ajaksi, liikenteessä on tiettyinä aikoina kovat ruuhkat ja vastaavasti tiettyinä aikoina on täysin autiota. Kaupat tarjoavat ramadan-tarjouksia, hotellit ja ravintolat pystyttävät iftar-telttoja.

Omaan elämään merkittävin vaikutus on ehkä sillä, että ulkona julkisissa paikoissa ei saa juoda. Esimerkiksi murun pitää salilla mennä vaikka vessaan salaa juomaan. Eikä automatkalle kannata napata vesipulloa mukaan niinkuin yleensä. Tylsää. Onneksi omassa kotonaan saa olla niinkuin haluaa, ja koticompoundissa voi ulkonakin syödä ja juoda normaalisti. Mihin ei kyllä yleensä ole tarvetta.

Aikaisemmat kaksi ramadania olen sattunut olemaan Suomessa, joten olen nähnyt vain ramadanin alun ja lopun. Tämä on ensimmäinen jonka tulen kokemaan alusta loppuun kokonaan. Muutenkin on kesän kuumien jäljiltä mökkihöperö olo kun on viettänyt niin paljon aikaa sisällä, mutta sitten vielä päälle kuukausi tätä.