Kierrätykseen aikaisemmin tottuneella on sydäntä kivistävää katsella Bahrainissa syntyvää roskamäärää. Täällä ei ole puhettakaan minkäänlaisesta kierrätyksestä. Paitsi että ahkerat miehet kiertävät kaivelemassa roskiksista alumiinitölkkejä, jotka sitten myyvät pikkurahasta.

Kaupoissa myytävissä tuotteissa on pahimmillaan kolminkertainen pakkaus, esimerkiksi jugurttipurkkinelipakkauksen päällä on purkkien lisäksi ensin pahvi ja sitten vielä muovikääre. Varsinkin ylimääräisiä  muovikääreitä löytyy vähän joka tuotteesta. Sitten vielä lisäksi ne pienet, rapisevat muovipussit, joita tarvitaan pieniinkin ostoksiin ainakin viisi.

Aikaisemmin yhdessä lähiseudun kauppakeskuksessa oli parkkipaikalla kierrätyspiste, johon sai viedä muovi- ja metallitölkit (en kyllä ole ihan varma oliko se lasi vai metalli) ja jätepaperin. Jossain vaiheessa lavat sitten vain yhtäkkiä hävisivät palaamatta koskaan takaisin. Kauppakeskus yritti ilmeisesti maksimoida parkkipaikkojen määrän, sillä ensin se siirsi roskalavat keskuksen muurien ulkopuolelle tien varteen, sillä seurauksella, että niihin alkoi ilmestyä kaikki lähiseudun roskat, eikä lajittelusta ollut enää tietoakaan. Sinänsä ei siis mikään ihme, että haiseva kasa poistettiin.

Nyt lehdessä luki, että kauppakeskus on suostunut ottamaan kierrätyspisteen takaisin ja sen pitäisi olla paikoillaan "within days". Saa nähdä miten kauan siihen oikeasti menee.

Vähän skeptinen kyllä olen tämän "kierrätyksen" kanssa, sillä missään ei ole mitään tietoa mihin lajitellut roskat oikein menevät ja mitä niille tehdään. Kauhea aavistukseni on, että ne viedään samaan läjään minne kaikki muutkin tämän maan jätteet.

Jotain tarttis kyllä tehdä, sillä muuten tämä saari pikku hiljaa hautautuu jätteisiin.