Minulta kyseltiin soodaleivän ohjetta. Helearin blogissa on yksi ohje, jota käytin pohjana omassa leivässäni, siellä on aika hyvä kuvaus leivän tekemisestä.

Jauhoja voi periaatteessa laittaa ihan mitä haluaa, jotain kokojyväjauhoja on hyvä olla mukana,  +siemeniä, leseitä yms. Minä käytin omassa leivässäni valmista jauhosekoitusta, taisi olla englantilaista alkuperää olevia "barley corn" -jauhoja. Kuivia aineita tarvitaan n. 9-10dl, siihen määrään n. 2tl leivontasoodaa + ripaus suolaa.

Kuiviin aineisiin sekoitetaan maitoa niin paljon, että saadaan märkä, vielä pehmeä taikina. Minä käytin viimeksi itse asiassa maidon sijaan täällä myytävää piimän ja jugurtin välimuotoa labania. Piimäkin siis käy oikein hyvin ja jugurttiakin voisi varmaan testata. Taikina taputellaan vuokaan (minä käytin tavallista irtopohjavuokaa, kannattaa laittaa leivinpaperia suojaksi, se ei tosin ole välttämätön ja ilman vuokaakin paistuu nätisti). Taikinaa ei tarvitse kohottaa ennen paistamista.

Leipää paistetaan reilu puoli tuntia n. 200-225 asteessa. Se on kypsää kun se kumisee pohjaan koputettaessa. Paistamisen jälkeen kannattaa antaa leivän jäähtyä jonkin aikaa, niin sitä on helpompi leikata.

Maailman helpoin leipä ja takuuvarmasti hyvää! Olen niiiiiin kyllästynyt täällä myytäviin leipiin, ne ovat yleensä kuin ilmaa haukkaisi, vaikka yritänkin ostaa aina "brown bread", enkä niitä vitivalkoisia vehnähöttöjä. En käsitä, miten leipä saadaankin maistumaan niin tunkkaiselta.

Kokeilin muuten ruisleivän tekoa uudestaan, ja toinen satsi onnistui paremmin kuin ensimmäinen. Löysin lähikaupasta ruisjauhoa, ja tyhjensin kerralla melkein koko hyllyn. Ruisleivän saanti on siis joksikin aikaa taattu! Jauhojen päiväys riittää ensi vuoden puolelle, mutta tätä vauhtia satsi on kulutettu jo aikoja ennen sitä. Toivottavasti kauppa täydentää tasaisesti varastojaan. Mikä ei tosin ole taattua, täällä on usein niin, että jotain tuotetta löytyy just niin kauan kuin tilattu erä riittää, sitten sitä ei taas tilata pitkään aikaan.

Niin, ja eka herneenversosatsi on jo saksittu ja melkein kaikki popsittukin. Ihanan raikkaan makuista! Vastoin monesta paikasta lukemiani ohjeita versot jatkoivat kasvuaan leikkaamisen jälkeenkin, joten saadaan tuoretta hyvää ihan kohta taas uudestaan.

Herkullisia leivontahetkiä!